Tasarım tişört nasıl hazırlanır?

Bir tasarım tişörtün yolculuğu

Bir tişörtün tasarlanmış olarak elinize geçmesine kadar olan süreç olan aşamaları sizler için genel bir bilgilendirme şeklinde paylaşalım dedik.

Tasarım tişört hangi aşamalardan geçerek giyilebilir bir duruma gelir.

Bizi ilgilendiren kısmı aslında tasarım ve bu tasarımın tişört üzerine uygulanmasıyla ilgili. Fakat dünyanın bir zamanlar gaz ve toz bulutu olmasını unutmayalım diyerek, kesim ve dikim aşamasından da bilgimiz dahilinde bahsetmek istiyoruz. Çünkü kumaşların özellikleri yapılacak baskının da çeşidini etkileyebiliyor.

Tasarım tişörtün kesim ve dikim aşaması

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı tisort-dikim-asamasi.jpg

Bir tişört en kaba tabiriyle kumaştan dikiliyor. Bir çok kumaş çeşidi mevcut. Biz bunların hepsine hakim değiliz. Kumaşın ana ham maddesinde tam olarak neler bulunuyor bu konuda uzman değiliz. İplik falan dediğinizi duyar gibiyiz. Hayır hayır, kumaşların içine belirli oranlarda polyester ve pamuk karıştırılıyor. Bunun bir çok nedeni olduğu gibi, fiyat ve baskı türüne de etkisi oluyor.

Tasarım tişört için kullanılan kumaş çeşitleri nelerdir?

Genelikle bizim tercih etmediğimiz bir kumaş türü diyebiliriz. Çünkü plastik oranı en yüksek kumaşlardan biri olup insan teninin nefes almasına olumsuz etki ettiğini düşündük ve ürünlerimizde polyester kumaşlı tişörtler kullanmamaya karar verdik. Bizler tişört dikimi yapmıyoruz fakat kullandığımız tişörtleri imalatçıdan temin ettiğimizden üretim sürecine bir takım müdahaleler yapabiliyoruz. Üretilen serinin kumaş şeklinde karar verdiğimiz oluyor. Polyester tişört tercih ettiğimiz bir kumaş biçimi değildir bunun yerine pamuklu kumaş tercih ediyoruz. Bunun nedeni doğan bir ürün olan pamuktan yapılıyor olması ve sağlıklı olmasıdır. Bunların dışında tahmin edebileceğiniz ölçüde çok fazla sayıda kumaş çeşidi var ve biz bu konuya tam hakim olmadığımızdan kullandığımız kumaş türünün pamuklu olduğunu belirtip kumaş konusunu kapatalım.

Mevcut baskı teknikleri nelerdir? Tasarım tişörtlere nasıl etki eder?

Baskı tekniğinin, tişörtün kumaşıyla olan ilişkisi dışında tasarıma da etkisi vardır.

screen printing CBEYPL2
Süblimasyon transfer baskı

Polyester kumaşın üzerine transfer şeklinde yapılabilen süblimasyon baskıdan bahsedebiliriz. Ama belirtmek isteriz ki biz bu baskı tekniğini tişörtleri üzerinde kullanmıyoruz. Bu türde baskıyı yalnızca kupa bardak baskılarında kullanıyoruz. Kısaca bahsetmek gerekirse, özel süblimasyon mürekkebiyle yine özel bir kağıda alınan yazıcı çıktısını, belirli bir ısıya getirilmiş sıcak presle tişörtün üzerine preslenerek yapılan baskı şeklidir. Kağıdın üzerindeki mürekkep, ısıyla süblime olarak tişörtün üzerine geçmektedir. Bu yalnızca açık renkteki polyester kumaştan yapılmış tişörtlerde çalışmaktadır. Koyu renkli tişörtlerde ya da pamuklu tişörtlerde çalışmamaktadır.

Doğrudan kumaşa baskı DTG

Bunun dışında doğrudan kumaşa yapılan bir baskı şekli bulunuyor. Özel bir yazıcının altına yerleştirilen tablaya serilmiş tişört, yazıcının kağıda yazar gibi tişörtün üstüne yazmasıyla oluşuyor. Bu türde baskıyla koyu renkli veya pamuklu tişörtlere de baskı yapılabiliyor.

Serigrafi

En eski baskı tekniklerinden bir olan serigrafi baskı şeklinden bahsetmezsek, ustaları bize alınırlar. Bu baskı şekli en eski baskı türü olmakla birlikte hala yüksek adet üretimlerde kullanılmaya devam etmektedir. İpek yani delikli bir elek gerilmiş bir kasnak üzerine kimyasallarla pozlanan desen, elek deliklerinin arasından geçerek kumaşa işliyor ve baskı gerçekleşiyor. En sağlıklı en sağlam baskı türü olmakla birlikte, eğer çok yüksek adetlerde tişörtler basılacaksa bu yöntem aynı zamanda en uygun maliyetle yapılan baskı türü oluyor. Ayrıntıları ve işlem süreleri oldukça uzun ve emek gerektiren bir yöntemdir. Öyle tek seferde kasnağı alayım hemen basayım yok. Biz de denedik ve ne kadar zor olduğunu gördük.

Atölyemizde zaman zaman toplu tişört basımı yapmamız gerektiğinde serigrafi yöntemini kullanıyoruz. Çünkü baskı başına maliyetler oldukça düşüyor. Fakat tek bir tişört için bir baskı şablonu hazırlama büyük ölçüde masrafa neden oluyor. Ayrıca, serigrafiyle bazı sınırlandırılmalar bulunuyor. Örneğin bir fotoğraf baskısı yapamazsınız, yalnızca vektörel çizimleri kalıba pozlayabilir ve tek bir kalıpta sadece tek bir renk baskı uygulayabilirsiniz. Birden fazla renk yapmak isterseniz, birden fazla kalıbı üst üste basmanız lazım. Çok keyifli anlata anlata bitiremeyeceğimiz bir baskı türü fakat biz genellikle kişiye özel tişört tasarımları yaptığımız için bu baskı türünü bu tür işlerimizde kullanamıyoruz.

Kullandığımız baskı türleri

Biz bir çok baskı türünü kullanabiliyoruz. Bazı projelerimizde dijital baskı tekniğini bazı projelerimizde serigrafi tekniğini kullanabiliyoruz. En çok kullandığımız teknik, tişört üzerine direkt yapılan baskı tekniği. Kişiye özel tasarım, kendin tasarla tişörtleri için en ideal ve en hızlı çözüm dijital baskı çözümü oluyor. Bunun dışında eğer bir kreasyon yapmamız gerekiyorsa, belirlediğimiz tasarımları projelendirip atölyemizde serigrafi tekniğiyle baskı uyguluyoruz. Kullandığımız teknik ne olursa olsun her zaman insan sağlığına önem vermeyi önceliğimiz haline getiriyoruz. Sağlığa zararlı her hangi bir kimyasal veya boya kullanmıyoruz.

Baskıların ömrü

Tişörtlerin baskı ömürleri yine baskı tekniğiyle alakalı. Bazı baskı türleri ömür boyu çıkmazken bazılarıın ömrü kısıtlı olabiliyor. Ömür boyu çıkmayan baskılar yüzeyde oluşturdukları fazla dokunma hissiyle rahatsız edici olabilirken, tişört üstünde hiç bir yüzey oluşturmayan baskılar bir süre sonra deforme olabiliyor.

Tişörtlerimiz

seri uretim tisortler

Biz sizlere yüksek endüstriyel sistemlerle oluşturulmuş bir üretim bandı tişörtünden ziyade daha kişiselleştirilmiş tişörtler sunmak istiyoruz. Seri üretilen tişörtler düşük maliyetler elde edilirken bu durum yüksek maliyetler oluşturabiliyor. Yine de asıl olan bir tişörtü diğerlerinden ayıran özelliklerle sizlere sunabilmek. Yol aldıkça daha da kişiselleştirilmiş tişörtler üretme hevesi içindeyiz. Umarız hep birlikte herkese ve her kimseye özel tişörtler üretebiliriz.

3 replies on “Tasarım tişört nasıl hazırlanır?”

  • Merhaba tasarım tişört ürünlerinizde farklı renk kombinasyonları kullanacak mısınız? Örneğin kolları başka renk gövdesi başka renk ve bu tişörtlerin tasarlanması gibi bir çalışmanız olacak mı? Teşekkürler.

  • Bir süredir tişört baskısı üzerine araştırma yapıyorum siteniz çıktı karşıma. En uzun ömürlü baskı kalitesi hangisinde oluyor?

    • Merhaba Murat, yazıda da belirttiğimiz gibi her baskı çeşidinin kendine has ömrü var ama bunun yanında da bir takım özellikleri bulunuyor. Örneğin çok uzun ömürlü olan transfer baskı, transfer tozuyla yapıldığından kumaş üzerinden çok uzun süre kalıyor hatta hiç çıkmıyor fakat kumaş üzerinde biraz dokunma hissi yaratacak kadar yüzey oluşturuyor. Bu yüzden fazla yüzey kaplayan tasarımlarda bu türde baskıyı kullanmak yerine DTG türünde baskıyı kullanmak daha uygundur. Ömrü daha kısadır ama yüzeyde oluşturacağı bir yükseklik olmayacağından daha uygundur. Daha az yüzey kaplayan, örneğin ince çizgiler küçük yazıların kumaşın üzerinden çıkma olasılığı yüksek olduğundan transfer baskı tercih edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir